Модернізація газопоршневих турбін для виробництва електричної та теплової енергії на ЛМКП «Львівтеплоенерго»
Розташування
Львів
Додаткова інформація

Обсяг проекту. Проект передбачає реалізацію державно-приватного партнерства у сфері виробництва електричної та теплової енергії у м. Львові, зокрема модернізацію газових поршневих установок, що належать ЛМК «Львівтеплоенерго».

Проект передбачає використання надлишкової енергії для когенерації з виробництвом електричної та теплової енергії для продажу її на енергетичному ринку. Тип виробництва енергії допоможе задовольнити великий попит на пікові показники та знизити навантаження на вугільні ТЕЦ, сприяючи таким чином покращенню екології.

Ціль проекту. Залучення приватних інвестицій у діяльність та інфраструктуру комунальних підприємств міста. Підвищення рентабельності ЛКП «Львівтеплоенерго» та економія коштів міського бюджету.

Роль державного партнера в реалізації проекту.

Для успішного досягнення цілей проекту місто готове зробити наступне:

  • надати всі експертні оцінки та дослідження для проекту;
  • надавати об’єкти в довгострокове користування;
  • сприяти проведенню громадських слухань.

Аналіз проблеми, яка вирішується при реалізації проекту. Встановлення газових поршневих установок на ТЕЦ-1 або ТЕЦ-2 забезпечить більш ефективне використання енергоресурсів (природного газу), вартість якого постійно зростає, за рахунок когенерації з виробництвом електроенергії, в тому числі з надлишку тепла за рахунок підігрів холодної води для подачі гарячої води в мережу. Львів – одне з небагатьох українських міст, яке влітку подає гарячу воду в центральний водопровід. Залучення приватного партнера дозволить використовувати відповідні технології та інвестиційні ресурси. Кошти від продажу електричної енергії розподіляються за встановленою формулою на основі ТЕО.

Джерела фінансування проекту.

  • Кошти місцевого бюджету – для розробки проекту ДПП.
  • Кошти приватних інвесторів – для будівництва, експлуатації та обслуговування об’єктів.

Модель ДПП: проект ДПП, заснований на платежах користувачів. Прибуток інвестор отримає переважно за рахунок продажу надлишку виробленої електроенергії.

Очікувані результати.

  • Модернізація газопоршневих установок та відповідної інфраструктури для виробництва електричної та теплової енергії у Львові
  • Передача об’єктів на обслуговування приватній компанії
  • Економія міського бюджету

Власність: комунальна

Інформація про проект

Проект державно-приватного партнерства

Державний партнер – Львівська міська рада

Характеристики проєкту:

  • модернізація газопоршневих турбін для виробництва додаткової енергії в місті;
  • використання надлишкової енергії для когенерації з виробництвом електричної та теплової енергії та її продаж на енергетичному ринку.

Аналіз проблеми:

  • Встановлення газових поршневих установок забезпечить більш ефективне використання енергетичних ресурсів (природного газу), вартість яких постійно зростає, за рахунок когенерації з виробництвом електроенергії, в тому числі від надлишку тепла за рахунок нагрівання холодної води для подачі гарячої води в електромережі. Кошти від продажу електричної енергії розподіляються за встановленою формулою на основі ТЕО.

Статус проекту: проводяться попередні дослідження.