ЄБРР та ЄС підтримують екстреним фінансуванням життєво важливу інфраструктуру м. Львова
20 Тра 2021

Українське місто Львів отримає кредит ЄБРР €22 млн з гарантією покриття першої втрати від ЄС

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський Союз (ЄС) об’єднують зусилля для надання екстреної підтримки місту Львову з метою забезпечення безперебійного надання життєво важливих послуг в цьому найбільшому місті Західної України, незважаючи на потужний негативний вплив пандемії коронавірусу.

ЄБРР надає кредит €10 млн ключовим провайдерам комунальних послуг і готовий надати ще €12 млн залежно від потреб міста, яке є давнім клієнтом Банку. ЄС підтримує цей кредит гарантією від першої втрати через Європейський фонд сталого розвитку (EFSD), призначенням якого є підтримка інвестицій у сталий розвиток у країнах сусідства ЄС.

Ця спільна підтримка забезпечить потреби в ліквідності та оборотному капіталі транспортного підприємства «Львівелектротранс» , комунального підприємства «Львівавтодор», яке займається будівництвом і технічним обслуговуванням доріг, а також відповідає за управління дорожнім рухом, комунального підприємства водопостачання та водовідведення «Львівводоканал», теплопостачального підприємства «Львівтеплоенерго» та підприємства з управління відходами «Зелене місто». Кошти кредиту компенсують тимчасові зменшення доходу через коронавірусну кризу та допоможуть в покритті операційних витрат.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне сказав: «Цей кредит є ще одним свідченням нашої відданості Україні та її громадянам. Львів є давнім і потужним партнером ЄБРР, і тепер, коли його комунальні підприємства стикнулися з фінансовими труднощами, ми готові допомогти місту разом з ЄС задля забезпечення подальшого належного функціонування життєво важливої інфраструктури».

Заступник Голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло зазначив: “Я мав можливість побувати у вашому місті зовсім недавно. Цей кредитний договір та угода є новаторською для Євросоюзу, адже вона підписується в рамках нової європейської програми бюджетних громад.

Це є безпрецедентна підтримка у часи пандемії COVID-19 на важливі проєкти. Умови цієї кредитної угоди настільки хороші, завдяки громаді Євросоюзу. Я сподіваюсь, що ця співпраця стане початком нового етапу у фінансуванні та просуванню проєктів. Способи фінансової інженерії, які закладені у європейській програмі сталого розвитку, дають кращі і доступніші умови до фінансування, зокрема в різних європейських фінансових інституціях.

Як ви знаєте, програма фінансується, у тому числі, із грошей платників податків Європейського Союзу. Тому я не лише як представник Європейського Союзу, а й як платник податків, пишаюся тим, що вона може допомогти нашому партнеру та сусіду – Україні”.

ЄБРР вже надав місту Львову майже €140 млн на розвиток його транспортної інфраструктури, модернізацію систем водопостачання та водовідведення, покращення управління відходами, будівництво доріг та модернізацію системи централізованого теплопостачання. Банк також профінансував будівництво сучасного торговельно-розважального центру, яке сприяло створенню робочих місць та залученню інших інвестицій. ЄБРР має офіс у Львові для того, щоб краще задовольняти потреби міста та компаній в Західній Україні в фінансуванні.

Україна є однією з трьох країн операцій ЄБРР, на які припадають найбільші обсяги інвестицій. Лише за останні два роки Банк узяв на себе зобов’язання щодо надання €2 млрд для української економіки. Банк фінансує проєкти в секторах інфраструктури, енергоефективності та енергетичної безпеки, сільського господарства та промисловості, а також МСП. Інвестиції поєднуються з підтримкою реформ, які забезпечують більш сприятливе бізнес-середовище.

Детальніша інформація на сайті ЄБРР

Переглянути трансляцію з підписання можна на Youtube каналі lvivadm

  

Останні новини:
Презентували інвестиційний клімат та ключові проекти Львова для бізнес делегації з Королівства Нідерландів

Офіційна делегація на чолі з Почесним консулом України в Нідерландах

Детальніше
Відбулося перше навчання для пацієнтів UNBROKEN Ukraine в рамках проекту Центру для працевлаштування людей з інвалідністю

18 квітня, відбулося перше навчання для пацієнтів реабілітаційного UNBROKEN Ukraine

Детальніше