PricewaterhouseCoopers

Компанія PricewaterhouseCoopers Центральна і Східна Європа (PwC CEE) - PwC вже 25 років активно працює в Центральній і Східній Європі. PwC в Центральній і Східній Європі (PwC CEE) – це мережа компаній, яка складається з окремих юридичних осіб відповідно до місцевих законів і правил. Компанія працює, щоб допомогти своїм клієнтам на локальних ринках стати більш успішними і конкурентоспроможними на глобальному рівні. На сьогоднішній день PwC – це понад 10 000 працівників, у тому числі 281 партнер, у 56 офісах у 29 країнах регіону.

Ірина Максименко, директор Центру надання послуг PwC у Львові, радо відгукнулась щодо ініціативи інтерв’ю з представником управління інвестицій і проектів м. Львова.

 

Журналіст: Коли та з чого все починалось для PwC у Львові та в Україні?

Ірина Максименко: Минулого року PwC відсвяткувала 25 років роботи в Україні. Компанія відкрила перший офіс у Києві в 1993 році, а згодом почала розвивати регіональну мережу. PwC завжди вважала Львів перспективним регіоном. З 2008 року тут працює офіс компанії. А в квітні 2018 PwC розширила присутність у Західній Україні, відкривши Центр спільного обслуговування (Shared Delivery Centre, SDC). В SDC вже працюють 156 спеціалістів і ми продовжуємо шукати талановиту молодь. Центр спільного обслуговування – це регіональна інвестиція PwC, тобто ми розраховуємо надавати послуги не тільки в Україні, а й активно долучатись до проектів PwC у Центральній та Східній Європі.

Журналіст: Що таке PwC? Яку діяльність здійснює та які послуги надає?

Ірина Максименко: PwC – є однією з найбільших міжнародних мереж фірм, які надають аудиторські, податкові та консалтингові послуги. Спектр послуг PwC CEE в Україні досить широкий. Це, звичайно, аудиторські послуги; послуги з оподаткування, до прикладу, консультації з питань оподаткування доходів підприємств, трансфертного ціноутворення, міжнародної торгівлі; а також консультаційні послуги, як-от послуги з підвищення операційної ефективності,  супровід M&A угод, форензік.Ми працюємо не тільки з корпоративним сектором, а й з багатьма державними установами та донорськими організаціями в Україні.

Журналіст: Як розвивалась PwC за роки діяльності у Львові? Які подальші плани, цілі та перспективи?

Ірина Максименко: Зараз наш пріоритет – подальший розвиток Центру спільного надання послуг. Трохи більше, ніж за рік ми сформували штат зі 156 спеціалістів. І це тільки початок. До грудня цього року ми плануємо збільшити кількість персоналу вдвічі. А до 2023 року в SDC будуть працювати 500 людей.

Журналіст: Які можливості пропонує компанія для молодих спеціалістів у Львові?

Ірина Максименко: Ми пропонуємо роботу студентам, випускникам, а також фахівцям, які мають уже певний досвід в різних галузях. У нас завжди відкрито дуже багато вакансій, так як ми плануємо до грудня вирости майже вдвічі, це означає, що у нас і сьогодні є наявні вакансії. Чому це цікаво? По-перше, ми беремо, як студентів так і випускників, тобто молодих людей навіть без досвіду. Ми пропонуємо унікальні можливості навчання, розвитку та роботи у першокласній міжнародній компанії. У наших співробітників є можливість працювати з нашими найкращими фахівцями з різних країн. Такий досвід є унікальним в Україні. Для нас важливо знання англійської мови, також ми шукаємо фахівців зі знанням східно-європейських мов, таких як чеська, словацька, польська, сербська, румунська, угорська. Вакансії відкриті у різних відділах: аудит, бухгалтерський облік, трансфертне ціноутворення, фінансовий аналіз, фінансовий ризик менеджмент та інші.

Журналіст: У чому унікальність PwC у порівнянні з іншими центрами спільного обслуговування в Україні?

Ірина Максименко: Переважно центри спільного обслуговування перебирають бухгалтерські і фінансові процеси, наприклад, банківські виписки, платежі, розрахунки з постачальниками та клієнтами. Такі операції виконуються у дуже великих об’ємах, і відповідно, співробітники ЦСО дуже часто займаються виконанням виключно однієї операції, що значно обмежує їх перспективи до навчання та розвитку. Чим ми відрізняємось від таких стандартних ЦСО, це тим, що ми займаємось тими самими послугами, якими займається PwC у цілому світі, тобто це аудит, консалтинг, податкові послуги. Це означає, що у нас багато різних напрямків і працівник може спробувати себе в тій галузі, яка більш за все цікава саме для нього і не займається щодня рутинною одноманітною роботою, що дає можливість розвиватись, як спеціалісту.

Журналіст: Яким Ви бачите розвиток BPO / SS у Львові та в Україні?

Ірина Максименко: Я вважаю, що напрямок дуже перспективний і знаю, що українські компанії думають про такі центри надання послуг, бо розуміють, що для автоматизації своїх бізнес-процесів найкраще це робити, коли все знаходиться в одному місці і відповідно вони зараз намагаються централізувати бухгалтерські та кадрові питання для подальшої автоматизації бізнес процесів. З іншого боку ринок Східної Європи – Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина дуже сильно перенасичені ЦСОі відповідно в цих країнах є проблема зі створенням додаткових центрів через малу кількість кадрових ресурсів. Для України – це шанс зайняти своє місце на ринку BPO / SS та гідно розвивати цей напрямок. Знову ж таки, якщо говорити про міста, то Львів – дуже перспективний і ми тут відкрили центр, бо бачили багато позитивів – наявність великої кількості студентів зі знанням різних європейських мов та вищих навчальних закладів, також місто має досить розвинену інфраструктуру.

Журналіст: Які зміни, на Вашу думку, необхідно здійснити на державному чи місцевому рівні, щоб покращити середовище BPO / SS та стимулювати подальший ріст галузі?

Ірина Максименко: Якщо згадувати наш досвід, то найкраще, коли змін небагато, бо насправді будь-який бізнес не  любить радикальні зміни, а надає перевагу передбачуваним процесам. Безсумнівно зміни повинні відбуватись, ніщо не стоїть на місці ні в суспільних, ні в політичній площинах, але бізнес має розуміти куди рухається держава, щоб мати змогу до цього підготуватись. Якщо говорити про зміни, які відбуваються, то на мою думку, має продовжуватись валютна дерегуляція, яку зараз проводить Національний банк, має підтримуватися макроекономічна стабільність, а також продовжуватися реформа судової системи, щоб власники знали, що за необхідності можуть захистити свої права в суді. 

Журналіст: З якими труднощами компанія стикалась, коли розпочинала діяльність та як їх долала?

Ірина Максименко: Якщо говорити про центр надання послуг у Львові, то у нас не було якихось великих проблем під час відкриття та розвитку центру. Єдине, що можна зауважити це якість кадрових агенцій у Львові, яка виявилася незадовільною, та низька обізнаність студентів про компанії «Великої четвірки», великі міжнародні аудиторські та консалтингові фірми. З іншого боку, завдяки цим труднощам ми швидко побудували власний відділ із підбору персоналу, який допомагає нам підтримувати швидкі темпи зростання центру. Для підвищення обізнаності студентів щодо нашої компанії ми розпочали співпрацю із університетами. Зараз ми читаємо лекції в найбільших університетах Львова і допомагаємо викладачам з практичними завданнями, де ділимось реальними знаннями і кейсами зі студентами. Ще ми проводимо Open Days та курси Excel у офісі, наприклад в травні-липні ми мали декілька таких заходів і зацікавлені одразу могли заповнити анкету, і прийти на співбесіду.

Журналіст: Чого очікувати компаніям, які розпочинають таку діяльність на українському ринку?

Ірина Максименко: З нашого досвіду, вони мають бути готовими до того, щоб інвестувати час в промоцію свого бренду, як роботодавця для потенційного студентського пулу. Також потрібно бути готовими акивно залучати своїх власних досвідчених фахівців протягом перших кількох років для навчання і розвитку співробітників центру.

Журналіст: Якими є ініціативи компанії PwC в Україні, спрямовані на вирішення глобальних соціальних та економічних проблем?

Ірина Максименко: Компанія PwC на глобальному рівні ставить собі за мету побудову довіри в суспільстві та вирішення важливих проблем. Для ілюстрації наведу кілька прикладів з нашої практики в Україні. Ми активно співпрацюємо з донорськими організаціями, які реалізують проекти з підвищення прозорості діяльності органів центральної та регіональної влади, подолання корупції, впровадження принципів ефективного державного управління та удосконалення законодавства.

Ми допомагаємо бізнесу, як в рамках індивідуальних клієнтських проектів, так і створенням платформ для спілкування та обміну досвідом. Це наші конференції та інші бізнес-події.

Ми активно співпрацюємо з університетами, щоб долучитись до розвитку навчальних програм з урахуванням актуальних потреб ринку праці та світових стандартів бізнесу. Це, в першу чергу, лекції провідних спеціалістів PwC і спеціальні професійні заходи і програми для студентів.

Окрім цього, в  PwC діє програма соціальної відповідальності. Це багато ініціатив – від фінансової підтримки благодійних подій до екологічно свідомого ведення бізнесу кожного дня.

 

Додаткова інформація про PwC доступна за посиланням: www.pwc.com.

 

Ірина Максименко
директор Центру надання послуг PwC у Львові