Корпорація Електрон

Електрон - акціонерне товариство, акції якого зареєстровані за №1 в Україні. Сучасний "Електрон" активно розвивається як машинобудівна корпорація. Корпорація "Електрон" та її підприємства є давніми і надійними партнерами багатьох вітчизняних та зарубіжних компаній.

Історія “Електрону” розпочалася з 1918 року заснуванням Львівського електричного підприємства “Контакт” – одного з перших електротехнічних підприємств у Галичині (виробництво електричних приладів, лічильників електроенергії, електродвигунів та виробів на їх основі, телефонів і комутаторів, електричних пристроїв, виробів, електричної арматури та ін). У 50-ті роки відбувалось формування Львівського телевізійного заводу (ЛТФ). Постановою Ради національної економіки Львівського економічного району №57 від 4 жовтня 1957 р. створено Львівський телевізійний завод (ЛТФ). Перша модель телевізора “Львів” вийшла з конвеєра 2 жовтня 1957 року. Для телевізора вперше  використано електронно-променеву трубку 43 см (розробники: дизайн – К. Шніцер, концепція – А. Юкер). У 1960 році створена нова  модель – “Верховина”, яка була визнана кращими телевізором в СРСР.

У 1991 році “Електрон” була однією з перших корпорацій України, корпоратизована за класичною і прозорою методологією, розробленою за участю британських експертів і вчених зі Львова, зокрема проф. В. Пинзеник. Акції ВАТ “Концерн-Електрон”, зареєстровані в Міністерстві фінансів за № 1. “Електрон” заснував один з перших регіональних комерційних банків в Україні – “Електрон Банк” (зареєстрований Національним банком України у 1991 р. За № 25),  який став одним з провідних банків країни (нині – АТ “Фольксбанк”).

Сучасний “Електрон” активно розвивається як машинобудівна корпорація. Вона включає 10 компаній:

ТОВ Спільне українсько-німецьке підприємство “Електронтранс”
Послуги металообробки та виробництво міського електротранспорту: низькопідлогові трамваї, тролейбуси, автобуси та електробуси підвищеної комфортності. На новоствореному спільному українсько-німецькому підприємстві “Електронтранс” розроблено та виготовлено перший у країнах Східної Європи повністю низькопідлоговий трамвай, який відповідає європейським вимогам безпеки та комфорту. Поряд із серійним виробництвом трамваїв для колій різної ширини підприємство розпочало виготовлення тролейбусів власної розробки, а також електробусів –нового перспективного виду міського екотранспорту.

 

Завод “Електронмаш”
Розробляє та виготовляє багатофункціональні комунальні автомобілі – універсальні повнопривідні механізовані комплекси зі змінними кузовами та навісним обладнанням.

 

СП ТОВ “Сферос-Електрон”
Заснована в 1996 році, компанія зарекомендувала себе як виробник і постачальник високоякісної техніки для транспортних засобів: рідкі обігрівачі для автобусів, вантажних автомобілів, сільськогосподарської та будівельної техніки, а також кондиціонери, люки , приймачі, паливні баки і рульові колонки, послуги з обробки металів.

Науково-виробниче підприємство “Карат”
Pозробка технологій отримання та налагодження промислового виробництва різноманітних матеріалів для електроніки, у тому числі із застосуванням нанотехнологій. Зокрема,продукція підприємства використовувалась для створення надчутливих детекторів Великого андронного колайдера в рамках реалізації міжнародного проекту Європейського Центру ядерних досліджень у Швейцарії. НВП “Карат” є головним науково-виробничим підприємством України за напрямком “Матеріали електронної техніки”.

 

Завод “Полімер-Електрон”
Виготовлення виробів різного рівня з полімерними матеріалами та пінополістиролом. Інструментальне виробництво. Послуги металообробки.

Окреме конструкторське бюро “Текон-Електрон”
Розробка, виробництво, модернізація та ремонт радіоелектронної апаратури для військового використання. Відомі фахівці в даній області – системи впровадження високоточної авіаційної зброї, аеронавігації ближнього радіусу і іншої військової електронної техніки.

Телевізійний завод “Електрон”
Спеціалізується на виробництві рідкокристалічних LED телевізорів. Протягом десятиліть “електрони” були прикладом застосування найсучасніших технічних і технологічних нововведень. Сьогодні завод є сертифікованим високотехнологічним підприємством, яке продовжує традицію.

ТОВ “Завод Електронпобутприлад”
Виробництво дрібних електродвигунів промислового та побутового призначення, електропобутової техніки.

Побутово-харчове підприємство «Електрон»
Упаковка сипучих харчових продуктів для супермаркетів і підприємств торгівлі.

Фінансово-лізингова компанія «Електрон-Лізинг»
Надання послуг з оренди нерухомості різноманітного призначення – офісних, виробничих та складських приміщень.

 

Джерело: Простір бізнесу.

Юрій Бубес
Президент корпорації, голова правління