У Львові створять індустріальний парк площею 30 га, який орієнтуватиметься на виробництво та міститиме стартап-інкубатор
04 Лип 2023

3 липня 2023 року у Львівській міській раді відбулась презентація проекту та концепції муніципального індустріального парку “Сигнівка” у м. Львові. 

Під час заходу представлено ключові висновки розробленої концепції та планів розвитку муніципального індустріального парку “Сигнівка” на вул. Північній у м.Львові для представників органів місцевої та регіональної влади, приватного бізнесу, громадського сектору, народних депутатів України. 

Презентована концепція передбачає збільшення попередньо анонсованої площі індустріального парку із 15 до 30 га, за рахунок чотирьох додаткових комунальних земельних ділянок на вул. Північній. Таким чином, це буде одним із найбільших промисловим проектів у м. Львові в його сучасній історії.

 

Індустріальний парк пропонується створити терміном на 50 років. Керуюча компанія, яку буде обрано на відкритому конкурсі та яка виступить девелопером проекту, отримає  п’ять земельних ділянок ІП в оренду на термін його створення. Львівська міська рада здійснюватиме підтримку індустріального парку “Сигнівка” способом звільнення та зменшення місцевих податків та зборів, зокрема щодо орендної плати за землю.

Зі слів першого заступника Львівського міського голови Андрія Москаленка, завдання створення ІП “СИГНІВКА” в місті Львові полягає в розвитку промислового виробництва, розвитку малих та середніх експортно орієнтованих підприємств, створенні нових робочих місць, збільшенні валового регіонального продукту, залученні міжнародних досвіду, технологій, інновацій та приватних інвестицій в промисловість міста, і, як наслідок, забезпечення більших податкових надходжень до міського бюджету. Крім того, даний проект є підготовкою до післявоєнного відновлення країни, шляхом створення та підготовки промислового майданчика для подальшого залучення приватного іноземного бізнесу. Його успішна реалізація покращить інвестиційну привабливість Львівської громади.

Індустріальний парк створить близько 150 тис. м2 промислових площ (40% забудови території). ІП орієнтуватиметься лише на виробничі підприємства переробної промисловості, зокрема легкої та харчової промисловості, автомобілебудування та його компонентів, легке машинобудування,  military tech, виробництво текстилю, меблів, медичного обладнання, упаковка та поліграфія, виробництво будівельних матеріалів, аерокосмічні розробки та дата-центри. 

Технологічним та інноваційним серцем індустріального парку буде громадський центр з науково-технологічним осередком, який міститиме бізнес-інкубатор для стартап-проектів площею щонайменше 2500 м.кв, які розміщуватимуться тут безкоштовно. Також в громадському центрі розміщуватимуться навчальний заклад, лабораторії, коворкінги, які разом із бізнес-інкубатором формуватимуть науково-технологічний осередок парку. Окрім цього, в ньому функціонуватимуть виставковий зал, дитячі кімнати для дітей працівників ІП, поліклініка, заклади харчування та торгівлі. 

Індустріальний парк включатиме рекреаційну зону із озелененням та водоймою на його території для відпочинку працівників.

 

Як зазначив Андрій Павлів, начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку ЛМР, концепція ІП визначає головні вимоги до учасників (резидентів) індустріального парку. Зокрема, вони повинні належати до галузей переробної промисловості, бути експортно-орієнтованими підприємствами з реєстрацією юридичної особи на території Львівської громади, мати підтверджену фінансову спроможність та облаштувати укриття для своїх працівників.

“Організаційна модель ІП передбачає, що ініціатор (Львівська міська рада) – забезпечує наявність необхідної інженерно-транспортної інфраструктури до території ІП “СИГНІВКА”. Керуюча компанія розвиває (будує) проект та залучає учасників (резидентів). Резиденти орендуватимуть або купуватимуть приміщення для ведення господарської діяльності в керуючої компанії. На вимогу резидента, керуюча компанія буде зобов’язана збудувати для нього підземний (-1) виробничий поверх.

План реалізації ІП передбачає будівництво першої черги проекту протягом одного року від підписання договору із керуючою компанією. Повна реалізація проекту планується в термін до 10 років”, – розповів Андрій Павлів.

Індустріальний парк дозволить створити щонайменше 3600 нових робочих місць. Повноцінне функціонування ІП «Сигнівка» забезпечить збільшення податкових надходжень до міського бюджету в розмірі близько 250 млн. грн. в рік, а також понад 430 млн. грн – до державного бюджету.   

Загальна сума інвестицій, яку повинна залучити керуюча компанія в реалізацію проекту, згідно з розрахунками, складе не менше 5 млрд. грн. Сукупний дохід ІП “Сигнівка” в рік – 3,25 млрд. грн.  Експорт товарів, робіт та послуг  в рік – 1,5 млрд. грн.

 

Розроблена концепція індустріального парку “Сигнівка” подана на розгляд та затвердження сесії Львівської міської ради. Окрім затвердження концепції, також пропонується рішення про створення індустріального парку Сигнівка, збільшення його площі до 30 га та затвердження умов конкурсу з вибору керуючої компанії. Після цього буде розпочато процедуру реєстрації індустріального парку у відповідному державному Реєстрі та паралельно проводитиметься відкритий конкурс для відбору керуючої компанії.

 Усіх зацікавлених інвесторів просимо звертатися до Офісу управління інвестицій та проектів за тел: +38 032 254 6006 або на email: [email protected].

Нагадаємо, 30 червня 2022 року Львівська міська рада ініціювала намір створення муніципального індустріального парку у промисловій зоні «Сигнівка». Спільно із експертами Київської школи економіки розроблено концепцію розвитку муніципального індустріального парку. 15 березня 2023 року відбулось публічне представлення моделі функціонування індустріального парку для депутатів різних рівнів, представників місцевої та регіональної влади, бізнесу та міжнародних організацій.

Розробка та презентація концепції була здійснена у співпраці із Львівською міською радою у рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес клімату в Україні», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Фото: Любов Чорненька

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Останні новини:
5 причин чому фінському бізнесу варто інвестувати у Львів

Відоме фінське бізнес видання Kauppalehti написало велику статтю про вихід

Детальніше
Презентували інвестиційний клімат та ключові проекти Львова для бізнес делегації з Королівства Нідерландів

Офіційна делегація на чолі з Почесним консулом України в Нідерландах

Детальніше